Haber

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov: “ABD tarafıyla START anlaşması konusunda görüşmelerde bulunduğumuzu doğrulayabilirim”

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Rusya’nın tek taraflı olarak askıya aldığı Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’na (New START) ilişkin ABD tarafıyla kapalı kanallardan görüştüklerini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, Rusya’nın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı son kararname ile tek taraflı olarak askıya aldığı Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’na (New START) ilişkin açıklamalarda bulundu. ABD tarafının anlaşmanın devamı için Rusya ile görüşmeler yapıldığı yönündeki açıklamalarını doğrulayan Ryabkov, bu konunun ABD’li temsilcilerle Cenevre’de düzenlenen silahsızlanma konferansında ele alındığını belirtti. Ryabkov, “Son günlerde ABD’li yetkililerin bu konuda kapalı kanallar üzerinden görüşmeler yapıldığını söylediklerini biliyoruz. Durumun gerçekten böyle olduğunu teyit edebilirim.”

Ryabkov, Ukrayna politikasında bir değişiklik olmadıkça ABD’nin bu anlaşmaya geri dönmesinin mümkün görünmediğini belirterek, “Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması’nın askıya alınması kararının ABD değişmedikçe yeniden ele alınmasını mümkün görmüyoruz. davranışları ve ABD’de Ukrayna hakkında sağduyu işaretleri görüyoruz.” ifadeleri kullandı. Ryabkov, ABD’nin pozisyonu değişmedikçe kendi pozisyonlarının değişmeyeceğini vurguladı.

Anlaşmadan çekildiklerini ABD tarafına da resmi olarak bildirdiklerini hatırlatan Ryabkov, “Dün ABD tarafına Yeni START’ın uygulamasının askıya alındığını bildirdik ama aynı zamanda bunu da ifade ettik. ana hükümlerine ve (nükleer) harp başlığı sayısına ilişkin kısıtlamalara uyacaktır.”

Yeni başlangıç

Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmalarından ilki 1991 yılında ABD ile Sovyetler Birliği arasında imzalanmış, ikincisi ise Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından 1993 yılında ABD ile Rusya arasında yeniden imzalanmıştır. Putin, Yeni START’ı 5 yıl uzatmak için 29 Ocak 2021’de bir kararname imzalarken, ABD 5 Ocak 2021’de 5 yıl uzatma kararı aldı. Yeni START, ABD ile Rusya arasında yürürlükte olan son nükleer anlaşma. – MOSKOVA

guneysinir-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu