Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Malatya’nın Doğanşehir ilçesinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Devlet ve millet olarak yüzyılın felaketi karşısında yüzyılın dayanışmasını sergileyerek engelleri aşmanın gayreti içindeyiz.” söz konusu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve BBP Genel Başkanı Mustafa Destici ile birlikte 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Malatya’nın Doğanşehir ilçesini ziyaret etti.

Tüm depremzedelere acil şifalar, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyen Erdoğan, “Ülke olarak sancılı günlerden geçiyoruz. Milletimizin tarihindeki en yaygın afetlerden biriyle karşı karşıyayız. , ama muhtemelen insanlık tarihinde. Yüzyılın felaketi olarak tanımlanan 6 Şubat depremlerinde 11 ilde 44 bin 374. “Hayatımızı kaybettik. Ayrıca 115 binden fazla vatandaşımız enkaz altından yaralı olarak kurtarıldı. Felaketin ilk günlerinden itibaren başta hava şartlarının kötü olması, ekiplerin sarsıntılı bölgede çalışmaması, bozuk yolların ulaşımı zorlaştırması başta olmak üzere elimizde olmayan nedenlerle birlikte sıkıntılı bir dönem geçirdik.” ifadelerini kullandı.

Depremin 5. gününde Malatya’ya geldiklerinde durumu yerinde gördüklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bakanlar, kurumlar, belediyeler, gönüllüler ve çok önemli olan millet

“Hasarlı binalardan uzak durun”

İlk depremin üzerinden 23 gün geçmesine rağmen her biri deprem büyüklüğünde olan artçı sarsıntıların devam ettiğini hatırlatan Erdoğan, şöyle devam etti:

“Geçen hafta Hatay’da meydana gelen 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki depremlerde de Kahramanmaraş’taydık. Dün Malatya’da dün öğle saatlerinde 5.6 büyüklüğünde bir depremle sarsıldık. Tetikteyiz.” Artçı sarsıntılarda hasar gören binalarda yeni harabelerin oluşmasına neden olan hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımız oldu. Bilim insanları ülkemizde eşi benzeri görülmemiş bir sarsıntının yaşandığını söylüyor. Şimdiye kadar meydana gelen irili ufaklı depremlerin sayısı 11 bine ulaştı.

En ufak bir ihmalin, hatanın veya umursamazlığın bedelini insan hayatıyla ödediğimiz hassas günlerden geçiyoruz. Bunun için deprem bölgesinde bulunan vatandaşlarıma hasarlı binalardan uzak durmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyorum. Herhangi bir nedenle hayatınızı tehlikeye atacak adımlardan lütfen kaçınınız. Devlet ve millet olarak asrın felaketi karşısında asrın dayanışmasını sergileyerek sorunların üstesinden gelmenin gayreti içerisindeyiz. Deprem sonrası bölgeye yaptığımız ziyaretlerde yıkımın boyutuna bizzat şahit olduk. Geçen haftadan itibaren başlattığımız il ve ilçe ziyaretlerimiz vesilesiyle sahada yürütülen çalışmaları görüyoruz.”

“Taşınma ücretlerinin ödenmesi de başladı”

Dün Doğanşehir’den önce Adıyaman merkez ve Gölbaşı ilçesini, Kahramanmaraş’ın Afşin ve Elbistan ilçelerini ziyaret ettiklerini hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Deprem mağdurlarımızın tüm ihtiyaçlarının karşılanmasında yanlarındayız. Hane başına 10 bin liralık ödemeler devam ediyor. Sağlıyoruz.” taşınmak için bin lira, kiralamak için 3 ila 5 bin lira. Taşınan paranın ödenmesi de başladı. Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için 100 bin lira veriyoruz.” dedi.

Geçici barınma ve gıda sorunlarının çözümünde önemli mesafe kat ettiklerini belirten Erdoğan, “İlçemizde dağıttığımız çadır sayısı 3 bin 750’yi geçiyor. Belirlenen noktalarda sayısı 530’a ulaşacak konteynerleri kurmaya başladık. Üç öğün yemek hizmeti veren 13 seyyar mutfağımızın faaliyetlerinin yanı sıra yiyecek-içecek hizmeti de verdikleri ve yemek dağıtımının devam ettiği bilgisini verdi.

“Malatya’ya 62 bin konut, 16 bin 714 köy evi yapacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 6 bin 100 ton yem, 164 çadır ve 162 muşamba göndererek Doğanşehirli çiftçiye destek olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

“Depremde yıkılan altyapının hızlı bir şekilde onarılması için büyük çaba sarf ettik. İlçemizde tüm mahallelere su ve elektrik verildi. Biraz daha hassas bir konu olan doğalgaz konusunda da çalışmalar devam ediyor. Yıkılanları onardık. deprem ve toprak kayması nedeniyle ilçemizin otoyol alt yapısı.Karayolları ekiplerimiz her yerde.Doğanşehir’de yoğun çalışmalarımızla birlikte enkaz kaldırma çalışmalarımız da sona yaklaşırken şehirlerimizin yeniden imar süreçlerine başlıyoruz.Bu kapsamda ekiplerimiz ilçemiz genelinde 6 bin 296 binada bulunan 10 bin 127 bağımsız bölümün yıkıldığı, acilen yıkılması ve ağır hasarlı olduğu belirlendi.

Malatya’da bu rakam 28.915 binada 86.332 bağımsız bölüme ulaşıyor. Bu tespitler ışığında inşaat ve imar çalışmalarına hız verdik. Malatya’da 62 bin konut, 16 bin 714 köy evi yapacağız. Halkımızın hayatını tehlikeye atan tüm binaları yıkıp yenilerini daha sağlam yerlere yapıp vatandaşlarımıza teslim etme kararlığındayız. İnşallah en kısa zamanda Doğanşehir’i tekrar ayağa kaldıracağız. Bunu geçmişte birçok kez yaptık. Elazığ, Malatya, İzmir, Düzce, Van depremlerinde, Antalya ve Muğla yangınlarında, Kastamonu, Sinop, Bartın ve Giresun sel felaketlerinde, bölücü terör örgütünün saldırılarıyla harap olan il ve ilçelerimizde bunu yaptık. ‘Yapamazsın, başaramazsın’ diyenlere rağmen vatandaşlarımıza verdiğimiz sözleri hep yerine getirdik. Bize inandınız, bize güvendiniz, bize güvendiniz. Çok şükür biz de senden hiç utanmadık.”

“TOKİ’nin binaları, tekniği ve inşaatı sarsıntıdan onurlu çıktı”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

“‘Malatya için, Doğanşehir için artık tez zamanda’ diyerek yüzyılın felaketi olarak nitelendirilen bu imtihanı sizlerin desteği ve dualarıyla inşallah başaracağız. Vatandaşlarımızı mutlaka rahat, güvenli bir yere getireceğiz.” ve gönül rahatlığıyla ikamet edebilecekleri modern yapılar.Sizlere verdiğimiz sözü Allah’ın izniyle mutlaka yerine getireceğiz.İl ve ilçe merkezlerinde 3-4 katı geçmeyen binalar şeklinde yeni yerleşim yerleri planlıyoruz ve şehirlerimizin özgün mimarisine göre.TOKİ binaları,tekniği ve inşaatıyla depremden ayıpla çıktı.Sistemi uygulayacağız.Yeni yerleşim yerlerimizi tüm bu jeolojik,jeofizik,jeoteknik,hidrojeolojik ile birlikte ona göre seçiyoruz. , sismotektonik ve morfolojik araştırmalar.”

“Yüksek yapılar ve yoğunluk dışında alternatiflerle eski yerleşim yerlerini restore edeceğiz”

Şehirlerin ovadan dağlara taşınmasının, fay hatları ve zemin sıvılaşması gibi tehditlerden uzağa inşa edilmesinin herkesin ortak görüşü olduğunu belirten Erdoğan, üniversite hocaları, mühendisler, mimarlar ve şehir plancıları ile yürüttükleri çalışmaları anlattı. onlara her aşamada rehberlik eder.

“Kentlerimizin kültür, sanat, doğal ve tarihi dokusu, sosyolojisi, demografisi gibi yaşamsal özelliklerini korumak önceliklerimizin başında geliyor. Yüksek yapılar ve yoğunluk dışında alternatiflerle eski yerleşim yerlerini restore edeceğiz.” dedi Erdoğan. söz konusu.

Malatya başta olmak üzere depremden zarar gören şehirlerdeki dini ve kültürel mekanları “tarihe sadakat, geçmişe saygı” anlayışıyla koruyacaklarını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ülkemizin karşılaşabileceği tüm afetler ve sonuçları ile ilgili çalışmalar yapabilmek için afet yönetim sistemimizi geliştireceğiz. Artık kentsel dönüşüm konusunda kimsenin heva ve ideolojik taassubuyla kaybedecek vaktimizin olmadığını görüyoruz. Başta ana muhalefet ve gençlik muhalefeti olmak üzere geçmişte kentsel dönüşümle ilgili söylediklerinin tüm kayıtları, “Milletimize bunları yansıtacağız, tekrar tekrar izlettireceğiz, kentsel dönüşümle ilgili söylediklerini de bir kez daha ortaya koyacağız.” dün ve bugün söyledikleri. Bakın bunun bedelini ödüyoruz. Artık kimsenin bu bedeli bu millete ödetmeye hakkı yoktur, biz de başaracağız. Tecrübelerimizi ve karşılaştığımız sorunları göz önünde bulundurarak kentsel dönüşümde “Dönüşüm projelerini en kısa sürede tamamlayacak böyle bir modele yöneleceğiz.”

“Depremde yıkılan şehirlerimizi bir yıl içinde restore etmeyi hedefliyoruz”

Depremin hayatın bir gerçeği olduğunu unutmadan hazırlıkların süratle tamamlanması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Erdoğan, 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerin yaralarını sarmak için var güçleriyle çalışacaklarını vurguladı.

Malatya’da iş yerleri yıkılan veya kullanılamaz hale gelen çok sayıda esnaf olduğunu ve bunların yaralarını saracaklarını kaydeden Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bir yıl içinde depremde yıkılan şehirlerimizi, evlerinden işyerlerine kadar her şeyiyle Allah’ın izniyle restore etmeyi hedefliyoruz. Bunun için sizden sadece bir yıllık izin istiyoruz, çok değil. Kimse yok. Türkiye’de bu işi bizden daha rahat, daha hızlı ve daha adaletli yapabilecek başka kimse yok.” “Bunun böyle olmadığına inanıyoruz ve halkım bunu Van’da, Bingöl’de, Elazığ’da, İzmir’de yaptığımız tüm konutlarla biliyor.

“Bunu da başaracağımıza inanıyorum”

MHP Genel Başkanı Bahçeli de yaptığı konuşmada, kim ne derse desin Türkiye’nin çok güçlü bir devlet olduğunu, Cumhurbaşkanı ve idari kadronun azimli ve kararlı olduğunu ifade etti.

Doğanşehir’de afetzedelerin teveccühünü yakından gördüğünü ifade eden Bahçeli, şunları kaydetti:

“Büyük acılar çekmiş, büyük zorluklar çekmesine rağmen, devletine ve milletine bağlı, geleceğe umutla bakma arzusu içinde olan bir millet. Her şeyden önce bilinmelidir ki, önce yemek gelir, sonra barınma gelir. sonra emniyet ve asayiş.Uygulamalar göstermiştir ki Türkiye her üç unsurda da vardır.”Cumhurbaşkanı başta olmak üzere ülke yönetimi ve yönetimi, değerli bakanlarımız ve kamu görevlilerimiz üstün başarılar elde etmiştir. Ardından normalleşme sürecine girilir. Dün kaybettiğimiz daha iyi şeyi bularak hayatımıza devam etmek istiyoruz. Bunu da başaracağımıza inanıyorum” dedi.

“Birlik ve beraberlik içinde bu zorluğun üstesinden geleceğiz”

BBP Genel Başkanı Destici de tarihi bir süreçten geçildiğini ve Türkiye’nin birkaç asırda yaşanabilecek bir deprem yaşadığını ifade etti.

Bu milletin mensubu olmaktan bir kez daha gurur duyduğunu ifade eden Destici, şunları kaydetti:

“Halkımız memnun, güler yüzlü ve güvenilir. Sayın Cumhurbaşkanımızın dediği gibi ‘Kaybedilen canları yerine getiremiyoruz’ ama kalan her şey onarılacak, onarılacak ve yerine konacaktır. Hangi merkezler, hangi fraksiyonlar, hangi çekişmeler olursa olsun. sebep olmaya çalışırlar, devletimiz ve milletimiz güçlüdür. BBP ve Alperenler olarak devletimizin, hükümetimizin, Cumhurbaşkanımızın, ülkemizin ve milletimizin sonuna kadar yanındayız.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort
adalar escort
arnavutköy escort
ataşehir escort
avcılar escort
bağcılar escort
bahçelievler escort
bakırköy escort
başakşehir escort
bayrampaşa escort
beşiktaş escort
beykoz escort
beylikdüzü escort
beyoğlu escort
büyükçekmece escort
çatalca escort
çekmeköy escort
esenler escort
esenyurt escort
eyüp escort
fatih escort
gaziosmanpaşa escort
güngören escort
kadıköy escort
kağıthane escort
kartal escort
küçükçekmece escort
maltepe escort
pendik escort
sancaktepe escort
sarıyer escort
şile escort
silivri escort
şişli escort
sultanbeyli escort
sultangazi escort
tuzla escort
ümraniye escort
üsküdar escort
zeytinburnu escort
istanbul escort