Çin’in COVID-19 politikası, FTX karmaşası, Rusya’nın geri çekilmesi – Piyasalarda neler oluyor?
Yazar – Geoffrey Smith
Investing.com – Çin, COVID-19’a karşı sıfır tolerans siyasetinde şimdiye kadarki en kıymetli gevşemeyi açıklayarak mahallî borsaları ve global risk varlıklarını uçurdu. FTX’in çöküşünden kaynaklanan karmaşa, varlıklarının dondurulması ve kurucusunun ABD makamları tarafından soruşturma altına alınmasıyla daha da kötüleşiyor. Michigan Tüketici Hissiyatı endeksi ile birlikte ABD hisse senetleri, Perşembe günkü TÜFE sonrası patlayan ralliyi büyütmeye hazırlanıyor. Amazon, büyük ölçekli maliyet kesintileri arayan teknoloji devleri listesine katılırken Elon Musk’ın, Twitter çalışanlarını 44 milyar dolara satın aldığı şirketin iflasla karşı karşıya olduğu konusunda uyardığı bildirildi. Rusya, Ukrayna’nın Herson kentinden geri çekilmesini tamamlarken Vladimir Putin, Ukrayna’da ve ülkesinde berbatlaşan duruma odaklanmak için G20 tepesine katılmıyor.
İşte 11 Kasım Cuma günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:
1. Çin karantina kurallarını gevşetiyor; pay senetleri, yuan ve emtialar yükseliyor
Çin, ABD’nin beklenenden düşük gelen Ekim ayı enflasyon rakamlarının ardından zaten sert bir şekilde yükselen küresel piyasalara bir destek daha sundu.
Ulusal Sağlık Komisyonu, ülkeye gelenler için karantina gereksinimlerini 10 günden toplam 8 güne indireceğini ve buna paralel olarak da enfekte kişilerin temas ettiği kişiler için de gereklilikleri esneteceğini söyledi.
Bu hamleler, Çin’in katı COVID-19 siyasetinde şimdiye kadar yapılan en değerli gevşeme olup Pekin, Guangzhou ve Zhengzhou’da meydana gelen ciddi dalgalara rağmen geldi. Hong Kong Hang Seng endeksi %7,7 oranında yükselirken Çin anakarasındaki piyasalar %2 ile %4 arasında değişen oranlarda ralli yaptı. Offshore yuan bir ayın en yüksek seviyesine ulaştıktan sonra %0,7 artışla işlem gördü.
Emtialar da yükselirken WTI vadeli işlemleri %3’ün üzerinde artışla 89,31 dolara ve Brent %3 artışla 96,48 dolara ulaştı.
2. FTX’in varlıklarının dondurulması ile etki dalga dalga yayıldı
Dünyanın dört bir yanındaki düzenleyiciler, kripto endüstrisinin güvenilirliğine yıkıcı bir darbe daha vurarak çökmüş borsa FTX’in varlıklarını dondurdu.
FTX’in merkezinin bulunduğu Bahamalar Menkul Kıymetler Komisyonu, “müşterilerin varlıklarının yanlış kullanıldığını, yanlış yönetildiğini ve/veya Alameda Research’e aktarıldığını öne süren kamuoyu açıklamalarının farkında olduğunu” ve sonuç olarak şirketin Süreksiz Tasfiye edilmesi için müracaatta bulunduğunu söyledi. Wall Street Journal daha evvel FTX’in müşteri mevduatlarını zimmetine geçirdiğini ve Alameda’nın ziyanlarını karşılayabilmesi için bunları, bağlı hedge fonu Alameda Research’e ödünç verdiğini bildirmişti.
Raporlara göre FTX, 8 ila 10 milyar dolar arasında bir açıkla karşı karşıya ve bu durum, likidite sıkışıklığını hafifletmeyi amaçlayan TRON ağının operatörleriyle bir gecede yapılan anlaşmaya rağmen hâlâ paralarını almaya çalışan müşteriler için pek umut bırakmıyor gibi görünüyor. Raporlar ayrıca FTX’in kurucusu Sam Bankman-Fried’in, ABD Adalet Bakanlığı ve Menkul Değerler ve Borsalar Komitesi tarafından soruşturmaya alındığını argüman etti.
FTX tarafından yılın başlarında kısmen kurtarılan bir avuç kripto platformundan biri olan BlockFi, müşterilerin para çekme süreçlerini tekrar durdurdu.
Bitcoin %6,1 artışla 17.671 dolara yükselirken Ether %8,9 artarak 1.283 dolara ulaştı ve risk varlıklarındaki genel ralliye yardımcı oldu lakin tekrar de bir hafta öncesine nazaran önemli bir düşüş yaşadı. FTX’in mahallî token’i FTT, hafta içinde yaklaşık %90 düşüşle 3,61 dolar civarında kote edildi.
3. Borsalar TÜFE sonrasında elde ettiği karlarını artırmaya hazırlanıyor; Michigan Tüketici Hissiyatı raporu açıklanacak
ABD borsaları; yeni bilgilerin ABD’de enflasyonun doruğa ulaşmış olabileceğini göstermesinin akabinde Perşembe günü son iki yılın en yeterli gününü geçirerek açılışta yükselişini sürdürmeye hazırlanıyor. Fed’den Mary Daly ve Patrick Harker’ın, merkez bankasının bundan sonra parasal sıkılaştırma hızını yavaşlatmayı göze alabileceğini öne süren yorumları, boğaları cesaretlendirdi.
Bu tez, Çin’in iktisadını yine açması halinde emtia fiyatlarında yaşanacak yeni bir ralli ile test edilebilir lakin bu şimdilik öteki bir günün telaş kaynağı üzere görünüyor.
Dow Jones 123 puan ve S&P 500 ise benzeri ölçüde yükseliş kaydetti. Beklenen faiz hareketlerine daha hassas olan teknoloji yüklü Nasdaq 100, %0,6’lık bir yararla tekrar daha yeterli performans gösterdi. Nasdaq Perşembe günü %7,4 yükselirken Dow %3,7 ve S&P 500 %5,5 bedel kazanmıştı.
İlgi çekebilecek pay senetleri ortasında Amazon ve Alibaba (NYSE:BABA) payının bir kısmından kar sağlaması ile 21 milyar dolar kâr bildiren Softbank (OTC:SFTBY) yer alıyor. Bu durum Vision teşebbüs sermayesi fonundaki 10 milyar dolarlık ziyanı dengeledi.
Zayıf bir çıkar takvimi, yerini Michigan Tüketici Hissiyatı endeksini bırakıyor.
4. Amazon maliyet kesintilerine gidiyor, Twitter “iflasla karşı karşıya”
Wall Street Journal’a (WSJ) göre Amazon (NASDAQ:AMZN), gelecekte zarar edeceği beklentisiyle maliyetlerinde büyük kesintiler yapan teknoloji şirketleri listesine girmeye hazırlanıyor.
Perşembe günü yaptığı açıklamada WSJ, şirketin, işletme kayıplarının şu anda yılda 5 milyar dolar olduğu ev asistanı Alexa’yı barındıran kısma odaklandığını söyledi. Bununla birlikte başka kısımlardaki insanlara da şirkette diğer alanlarda açık durum aramaları gerektiğini söylüyor.
Amazon’un temel e-ticaret işindeki maliyetler son birkaç çeyrekte keskin bir şekilde arttı ve kârlı tek güvenilir birimi olan bulut barındırma sağlayıcısı AWS üzerinde baskı yarattı. Amazon, teknoloji devi Meta Platforms’un (NASDAQ:META) iş gücünün neredeyse yedide birini işten çıkaracağını açıkladığı hafta gelen raporu doğrulamadı.
Öte yandan teknoloji dünyasında; Elon Musk’ın, 44 milyar dolara satın aldığı şirketinin, radikal bir operasyona girmediği takdirde iflasla karşı karşıya olduğu konusunda Twitter çalışanlarını uyardığı bildirilirken doğrulanmış ve resmi hesaplara yönelik politikasındaki kaotik aksiyonları da devam ediyor.
5. Rusya Herson’dan nihayet tamamen çekildi; Gaz krizi Pakistan’a kadar ulaştı
Rusya, Dnipro ırmağının sağ kıyısından çekildiğini söyleyerek Ukrayna’yı işgalinin ilk aşamasında ele geçirdiği tek bölgesel başkent olan Herson’un kontrolünü fiilen geri verdi.
Kremlin; iç güvenlik güçlerinin, algılanan her türlü muhalefet belirtisini bastırmak için orantısız güç kullanımının arttığı bir ortamda Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bu hafta sonu Endonezya’da yapılacak olan G20 zirvesine katılmayacağını doğruladı.
Rusya’nın işgaliyle ortaya çıkan global güç krizi; Pakistan’ın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) için küresel pazarda Doğu Asya ve Avrupa’dan finansal olarak daha güçlü alıcılarla rekabet edemeyerek önümüzdeki kış boyunca doğal gaz tedarikini kısıtlayacağını açıklamasıyla bir kurban daha aldı.